Οικονομική διατροφική μελέτη

STELIOS 2

Η παρακάτω οικονομική μελέτη αφορά κυρίως αγρότες, κτηνοτρόφους και μετά το καταναλωτικό κοινό δηλαδή όλους τους πολίτες

Ας υπολογίσουμε ότι κάθε άνθρωπος κατά μέσο όρο χρειάζεται ημερησίως 2 κιλά τροφής είτε στέρεας είτε υγρής.

Ας υπολογίσουμε ότι το εμπορικό κέρδος κυμαίνεται στα…

20 λεπτά ανά κιλό και τονίζω το εμπορικό κέρδος από την κατανάλωση.

Ο πληθυσμός της Ελλάδας είναι 10.800.000 κάτοικοι.

10.800.000 κάτοικοι Χ 2 κιλά τροφής = 21.600.000 κιλά ημερησίως

21.600.000 κιλά ημερησίως Χ 365 ημέρες=7.884.000.000 ετησίως

Αν υπολογίσουμε 7.884.000.000 ετήσιας τροφής Χ 0,20 εμπορικό κέρδος = 1.576.800.000 ευρώ το χρόνο.

Αν όλη η παραγωγή στην Ελλάδα επεξεργαζόταν από συνεταιρισμούς αγροτών όπου δεν θα υπήρχε κέρδος αλλά μόνο εργατικό κόστος επεξεργασίας διακίνησης-διάθεσης σημαίνει ότι τα τελικά προϊόντα θα ήταν μειωμένα κατά 20 λεπτά/κιλό τροφής.

Αν οι αγρότες παίρνανε 10 λεπτά κέρδος επιπλέον για την παραγωγή τους θα είχαμε καλύτερα εισοδήματα για τους αγρότες και φθηνότερα προϊόντα για τον καταναλωτή.

Advertisements
This entry was posted in Οικονομία. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s