Εργατικός Καπιταλισμός και ΑΜΚΑ

Ένας τίτλος για προβληματισμό. Τι μπορεί να σημαίνει αυτό;;;
Πολλά χρόνια τώρα αυτό που συμβαίνει στην Ελληνική κοινωνία είναι ακατανόητο και η αναφορά γίνεται για τα θέματα των…
συνταξιούχων και γενικότερα για το ασφαλιστικό σύστημα που νοσεί και αιμοραγεί καθημερινά απειλώντας συντάξεις ανθρώπων που μετά από πολλά χρόνια κοπιαστικής ερργασίας τείνει να τιναχτεί στον αέρα από τις κακόβουλες ενέργειες των περισσότερων πολιτικών που δεν έβαλαν το μαχαίρι στο κόκκαλο για να το εξυγιάνουν.

Μήπως όμως ήρθε η ώρα στο κρίσιμο αυτό σημείο της κρίσης να σκεφτούμε λογικά και το εξυγιάνουμε απαιτώντας την λύση του άμεσα;;;Πάνω από όλα πρέπει να σκεφτούμε σαν ενεργοί πολίτες πολίτες μακριά από κάθε κομματική ταυτότητα ή σκοπιμότητα. προτάσσοντας ως μείζον εθνικό ζήτημα. Είναι το ευαίσθητο κοινό σημείο επαφής των απανταχού εργαζομένων είτε ιδιώτες είτε επαγγελματίες είτε δημόσιοι είτε αγρότες.

Αν σκεφτείτε τα υπερκέρδη των τραπεζών που προέρχονται από τον δανεισμό του κάθε καταναλωτή που παίρνει κάποιο δάνειο είτε στεγαστικό είτε καταναλωτικό είτε πιστωτική κάρτα γιατί αυτά τα υπερκέρδη να μην ήταν υπέρ του ασφαλιστικού συστήματος;;;

Τι σημαίνει αυτό….απλά ο εναίος ασφαλιστικός φορέας ο οποίος δανείζει τα χρήματα στους καταναλωτές και τα κέρδη κατανέμονται στον κάθε αφαλιζόμενο ανάλογα με την συνεισφορά του στο ασφαλιστικό σύστημα.

Αναφέρω τέσσερα παραδείγματα ποσών στον ενιαίο ασφαλιστικό φορέα για να καταλάβουμε το μέγεθος του

200euro Χ 12μήνες Χ 35 έτη=84000 euro

150euro X !2 μήνες Χ 35 έτη=63000 euro

100 euro X 12 μήνες X 35 έτη=42000 euro

50 euro X 12 μήνες Χ 35 έτη= 21000 euro

Αν λοιπόν αυτά τα χρήματα μπορεί να τα δανείζεται ο κάθε καταναλωτής με επιτόκια σταθερά στεγαστικά 4%, καταναλωτικά 7%, πιστωτική κάρτα 10% ποιό θα ήταν το αποτέλεσμα μακροπρόθεσμα;;; Θα είχαμε υπερκέρδη της τάξεως των τραπεζών.

Στο σύστημα αυτό μπορεί να συνεισφέρει ακόμα και ο άνεργος που για οποιοδήποτε λόγο έχασε την δουλειά του αλλά παίρνει ταμείο ανεργίας και θα επιθυμούσε να μην χάνει το δικαίωμα της εισφοράς στον ενιαίο ασφαλιστικό φορέα.

Μην ξεχνάτε ότι ο ΑΜΚΑ είναι ένα πολύ καλό εργαλείο τόσο για την υγειονομική του περίθαλψη που μέσα σε αυτόν καταγράφονται φάρμακα θεραπείες κ.λ.π. αλλά παράλληλα και οι οικονομικές καταβολές.

Επί της ουσίας  αιμοδότης ο ασφαλισμένος αλλά και διαχειριστής ο ασφαλισμένος και μακριά από κάθε κακόβουλη ενέργεια οιασδήποτε πολιτικής σκοπιμότητας.

Η εγγύηση για τα χρήματα που δανείζεται ο κάθε ασφαλισμένος τα χρήματα που καταβάλει για τις ασφαλιστικές εισφορές

Αυτό λοιπόν θα μπορούσε να χαρακτηριστεί εξ ορισμού ΕΡΓΑΤΙΚΟΣ  ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΣ.

ΤΑ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΔΙΚΑ ΣΑΣ !!!

————————————————————————————————————
Η χρηστικότητα του ΑΜΚΑ είναι ένα πολύ καλό μέτρο που μπορεί να γλυτώσει τους ανθρώπους από την γραφειοκρατία.
Πρώτον και βασικότερο ότι ο αριθμός ΑΜΚΑ θα πρέπει να περιλαμβάνει δύο σκέλη.
Το πρώτο σκέλος αφορά όλα τα στοιχεία που θα καταγράφονται ηλεκτρονικά για διάφορες νοσηλείες, παθήσεις, φάρμακα και γενικά ότι αφορά την υγεία του κάθε άνθρώπου. Αυτό σημαίνει ότι ανα πάσα στιγμή ο εκάστοτε γιατρός μπαίνοντας στο αρχείο του αθενούς να ξέρει όλο το ιστορικό που αφορά την υγεία του.
Κατ’ αυτόν τον τρόπο επιτυγχάνεται η ταχύτερη ενήμερωση του γιατρού αλλά παράλληλα και μέσω του ΑΜΚΑ όλα τα συνταγογραφούμενα φάρμακα μπορούν να αποστέλλονται στο κέντρο έλέγχου του ασφαλιστικού ταμείου.
Έτσι άνα πάσα στιγμή το υπουργείο υγείας μπορεί να επιβλέπει αν υπάρχουν κινήσεις για φάρμακα που προωθούνται από εξωθεσμικά κέντρα τα
οποία σήμερα δεν μπορούν να ελεγχθούν λόγω της γραφειοκρατίας που εφαρμόζεται στα βιβλιάρια ασθενείας στις συνταγογραφήσεις.
Μην ξεχνάτε ότι μεγάλη σπατάλη έλαβε χώρα με τα φάρμακα. Είναι πολύ σημαντικό το μέτρο του ΑΜΚΑ για τους δειγματοληπτικούς ελέγχους όσον αφορά τους ασθενείς αν όντως κάποια φάρμακα θα έπρεπε να συνταγογραφηθούν ή όχι. Είναι ο μεγάλος πονοκέφαλος για την Λερναία ύδρα που ταλανίζει τα ασφαλιστικά ταμεία.
Το δεύτερο σκέλος αφορά τις ασφαλιστικές εισφορές του κάθε ασφαλισμένου ξεχωριστά ώστε ο ασφαλισμένος μπορεί να ξέρει πόσα χρήματα έχει καταβάλει καθ’ όλη την διάρκεια της ασφάλισης του.
Όσοι τάσσονται κατά της ενοποίησης των ταμείων κάνουν ένα μεγάλο λάθος γιατί όπως ανέφερα και σε προηγούμενη καταχώρηση η ενοποίηση έχει τον γνώμονα του δανεισμού χρημάτων σε κάθε ασφαλισμένο δηδ. κατ’ ουσίαν όπως λειτουργεί η τράπεζα. Κατ’ αυτόν τον τρόπο τα χρήματα των ασφαλισμένων επενδύονται κατά τον καλύτερο τρόπο ή αν το θέλετε και αλλοιώς η έννοια του ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΥ.
Για την καλύτερη διαχείρηση των κόπων μιας ζωής ο ΑΜΚΑ σας γλυτώνει από πολλά κακώς κείμενα.
Υπάρχει η τεχνοκρατία των χρηματιστηρίων αλλά και η τεχνοκρατία της καλύτερης διαχείρισης αυτών που δικαιούστε……ΕΣΕΙΣ ΠΟΙΑ ΠΡΟΤΙΜΑΤΕ ;;;
————————————————————————————————————
Σύμφωνα με αυτά τα δύο άρθρα που το ένα είναι συνέχεια του άλλου αντιλαμβάνεστε το τι μπορούν να κάνουν οι πολίτες για να δημιουργήσουν ένα τεχνοκρατικό διαχειρισμό των ασφαλιστικών τους εισφορών αλλά παράλληλα και να έχουν ένα συστημα υγείας που θα λειτουργεί αποτρεπτικά όσον αφορα τις σπατάλες.
Αξίζει δε να σημειωθεί ότι με το αναγραφέν σύστημα πολλές γυναίκες οι οποίες και στο παρελθόν είχαν στερηθεί σύνταξη λόγω του ότι συνήθως ήταν αυτές που μεγάλωναν τα παιδιά με αυτό το σύστημα μπορούν να αποκτήσουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα χωρίς καν να είναι ασφαλισμένες σε κάποιο συνταξιοδοτικό ταμείο. Δηλαδή μπορούν να πληρώνουν εισφορές όπως θα ήταν αν είχαν κάποιο αφαλιστήριο συμβόλαιο σε κάποια ιδιωτική ασφάλεια.
Αν υπάρχουν σήμερα γυναίκες που θεωρούν ότι κατά την κρίσιμη ηλικία των παιδιών πρέπει να βρίσκονται στο σπίτι τους για την σωστή ανατροφή των παιδιών τους μπορούν μέσα από αυτό το σύστημα να κατοχυρώνονται και συντταξιοδοτικά.
Ακόμα σε αυτό μπορούμε να πούμε ότι ακόμα και άτομα νεαρής ηλικίας που περιστασιακά και ιδίως τα καλοκαίρια που θέλουν να έχουν κάποιο χαρτζηλίκι μπορούν να δημιουργήσουν το μέλλον τους μέσα από αυτό το σύστημα. Είναι σαν να δημιουργούν ένα μελλοντικό κουμπαρά ο οποίος θα ανοίξει όταν πλέον θα γίνουν συνταξιούχοι.Σκεφτείτε επίσης ότι και ένα νεογέννητο παιδί αφού του δοθεί το όνομα του μπορεί να έχει και τον ΑΜΚΑ που αυτό σημαίνει ότι θα υπάρχει ένας λογαριασμός στον ενιαίο ασφαλιστικό φορέα ώστε οι γονείς του να βάζουν χρήματα σε αυτόν τον λογαριασμό που θα αφορούν την σύνταξη του σαν να έκαναν δώρο στο νεογέννητο τους μία ιδιωτική ασφάλεια ζωής.

Αξίζει να σημειωθεί ένα ακόμα πλεονέκτημα του συγκεκριμένου σχεδίου που έχει να κάνει με την αγορά της πρώτης κατοικίας.

Αν σε μία οικογένεια όταν ένα από τα παιδιά θέλει να παντρευτεί και να δημιουργήσει την δική του οικογένεια και στο μέλλον θελήσει να αγοράσει το δικό του σπίτι ενδεχομένως να μην καλύπτετε από τις ασφαλιστικές του εισφορές και τις αποδόσεις του, τότε μπορεί να χρησιμοποιήσει τις ασφαλιστικές εισφορές των γονιών του και το ανάλογο μπορεί να κάνει η σύντροφος του απο τους γονείς της.

Με αυτόν τον τρόπο δεν πρόκειται να δημιουργηθούν στο μέλλον αυτά τα προβλήματα που υπάρχουν σχετικά με την πρώτη κατοικία και τον εκβιασμό των τραπεζιτών αν και δεν πιστεύω ότι θα υπάρχουν τράπεζες με την μορφή που τις ξέρουμε μέχρι σήμερα.

Το συγκεκριμένο σχέδιο μπορεί να κινήσει την οικονομία του κάθε κράτους και είναι αυτόνομο, αυτοελεγχόμενο με βάση πάντοτε τις ασφαλιστικές εισφορές του κάθε πολίτη ώστε να μην γίνεται υπερχρέωση όπως έχει συμβεί στο παρελθόν.

Κανένα σύστημα αυτήν την στιγμή δεν έχει αυτά τα πλεονεκτήματα που μπορεί να διασφαλίσει αυτά τα γενναία αποτελέσματα.

Το όλο σύστημα μπορεί να αποτελέσει την καινοτομία για όλους τους πολίτες. Είναι καθαρά θέμα θετικής σκέψης όλων των πολιτών για να λάβει σάρκα και οστά——————————————————————-

Ένα παράδειγμα για να καταλάβετε καλύτερα το πως λειτουργεί το όλο σύστημα.
Αν ορίσουμε οτι ανά 100 EYRO έχουμε και μιά μετοχή αυτό σημαίνει οτι όλοι οι ασφαλισμένοι είναι μέτοχοι στον ενιαίο ασφαλιστικό φορέα-τράπεζα λαϊκής βάσης.
Τα κέρδη από τον δανεισμό κατανέμονται στους μετόχους-ασφαλισμένους στο τέλος κάθε χρόνου.Κατ’ αυτόν τον τρόπο αυξάνονται το κεφάλαιο για την σύνταξη.
Το όλο σύστημα καταργεί πολλές γραφειοκρατικές διαδικασίες που έχει να κάνει  π.χ. με τα ένσημα που ξέραμε μέχρι σήμερα.
Κάθε ασφαλισμένος μπορεί να καταθέτει χρήματα πέραν από τις ασφαλιστικές εισφορές ώστε κατ’ αυτόν τον τρόπο να αυξάνει το ποσό για την σύνταξη του.
Με αυτό το σύστημα τα χρήματα των ασφαλισμένων δεν είναι αναγκαίο να επενδύονται σε ομόλογα τα οποία σήμερα αποδεικνύονται ότι ήταν πολύ καταστρεπτικά για τα χρήματα των ασφαλιστικών ταμείων.

Δείτε τις αποδόσεις που μπορεί να έχουν τα χρήματα των ασφαλισμένων με τον απευθείας δανεισμό στους ασφαλισμένους

1. Ας υποθέσουμε ότι ο ασφαλιστικός φορέας-τράπεζα λαϊκής βάσης δανείζει 3.000.000 euro
1.000.000 euro σε στεγαστικό δάνειο με επιτόκιο 4%
1,000.000 euro σε καταναλωτικά δάνεια με επιτόκιο 7%
1.000.000 euro σε πιστωτικές κάρτες με επιτόκιο 10%
Ο μέσος όρος απόδοσης κερδών με βάση το παραπάνω παράδειγμα είναι 7%

2. Ας πάρουμε ένα άλλο παράδειγμα με τα ίδια κεφάλαιο αλλά χορήγηση σε:
1.500.000 euro σε καταναλωτικά δάνεια με επιτόκιο 7%
1.500.000 euro σε πιστωτικές κάρτες με επιτόκιο 10%
Ο μέσος απόδοσης κερδών στο παραπάνω παράδειγμα είναι 8,5%

3. Ας πάρουμε ένα άλλο παράδειγμα με τα ίδια κεφάλαιο αλλά χορήγηση σε:
1.500.000 euro σε στεγασικά δάνεια με επιτόκιο 4%
1.500.000 euro σε πιστωτικές κάρτες με επιτόκιο 10%
Ο μέσος απόδοσης κερδών στο παραπάνω παράδειγμα είναι 7%

4. Ας πάρουμε ένα άλλο παράδειγμα με τα ίδια κεφάλαιο αλλά χορήγηση σε:
1.500.000 euro σε στεγασικά δάνεια με επιτόκιο 4%
1.500.000 euro σε καταναλωτικά δάνεια με επιτόκιο 7%
Ο μέσος απόδοσης κερδών στο παραπάνω παράδειγμα είναι 5,5%

Γίνεται κατανοητό με βάση τα παραπάνω παραδείγματα ότι η απόδοσεις κυμαίνονται από 5,5%-8,5%

Που θα μπορούσαν να επενδυθούν τα χρήματα ώστε να έχουν αυτές τις αποδόσεις και μιλάμε για μόνιμες καταστάσεις για πολλά χρόνια;

Advertisements
This entry was posted in Οικονομία. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s